اخذ جواز کسب یا پروانه کسب

تعریف ساده : مجوزی است که برای ایجاد یک واحد صنفی تهیه می شود. جواز کسب برای ادامه فعالیت یک کسب و کار در فضای رسمی و حرفه ای مورد نیاز است
پروانه کسب اجازه نامه ای است برای شروع یک کسب و کار و ادامه آن که در محل و مکان مشخص به فرد یا افراد صنفی اهدا می شود. در حقیقت شغل هایی که نیاز به مهارت داشته باشد یا با حقوق مصرف کنندگان مرتبط باشد نیاز به اخذ مجوز های مخصوص از مراجعی دارد که قانون تعیین کرده است. که در عرف به آن جواز کسب گفته می شود.
پ.ن : پروانه کسب از مهمترین اسناد تجاری و مدارک مورد نیاز در دنیای کسب و کار به حساب می آید که توسط مراجع قانونی صادر می شود. هر شغلی که نیازمند برخورداری از دانش یا حرفه ی مشخصی باشد به جواز کسب نیاز دارد. جواز کسب در واقع نامی است که در عرف برای پروانه کسب در نظر گرفته شده است.

مدت زمان اعتبار جواز کسب چقدر است ؟

در واقع پروانه کسب ۵ سال است و بعد پنج سال منقضی و مجدد باید تمدید شود،اما پروانه کسب موقت هم داریم به مدت ۱ سال در واقع بیشتر در مواردی کاربرد دارد که مکان مشخص اجاره کرده باشید اجاره دهنده با شما توافق می کند که به مدت یک سال که مستاجر او هستید پروانه کسب یک ساله اخذ کنید که پس از مدت یک سال منقضی شود. حال اگر جواز کسب دائم بگیرید که مدت پنج سال است و سه سال در آن ملک مستاجر بودید و بعد سه سال تخلیه کردید و شخص جدید در آن مکان مستقر و شروع به فعالیت کرده ، اتحادیه استعلام میگیرد اگر ملک جواز کسب داشته باشد با توجه به صنف کاری خود به اتحادیه مربوطه مراجعه و آن جوازکسب قبلی باید باطل گردیده تا مستاجر جدید بتواند برای جواز کسب مرتبط با عنوان فعالیتش دریافت کند.
پروانه تخصصی و فنی : بعضی از مشاغل علاوه بر پروانه جواز کسب به ‌دلیل اختصاصی بودن احتیاج به مجوز دیگری دارند. پروانه تحصصی و فنی ، گواهینامه‌ای است که برداشتن مهارت انجام دادن کارهای تخصصی یا فنی دلالت دارد و به‌ وسیله مراجع مربوطه صادر می‌شود.

انتقال پروانه کسب چگونه است ؟

انتقال پروانه به دو شکل وجود دارد:


-انتقال پروانه از حرفه ای به حرفه دیگر
-انتقال پروانه کسب از شخصی به شخص جدید


انتقال پروانه کسب به یک حرفه جدید : در این مورد نیز صاحب پروانه باید درخواستی مبنی بر تغییر پروانه کسب به حرفه ای دیگر به اتحادیه فعلی بدهد. در این شرایط استعلام و تسویه حساب از اتحادیه فعلی نیز امری ضروری است. در مورد انتقال پروانه به حرفه جدید نیز در صورتی که در ظرف ۱۵ روز از تاریخ درخواست پاسخی دریافت نکردید به منزله موافقت با درخواست است.

نحوه اعتراض در صورت رد درخواست یا عدم دریافت پاسخ : چنانچه اتحادیه درخواست متقاضی پروانه کسب را رد کند یا از صدور پروانه کسب خودداری بکند، باید مراتب را با ذکر دلایل مستند به‌طور کتبی به متقاضی اعلام کند. درصورتی‌که متقاضی به آن معترض باشد، می‌تواند اعتراض خود را ظرف ۲۰ روز از تاریخ دریافت پاسخ به مجمع امور صنفی مربوطه اعلام کند . اعتراض باید به‌ صورت کتبی داده شود. اتاق اصناف مکلف است طی ۱۵۵ روز به اعتراض متقاضی رسیدگی و نظر را نهایی کند .

بر طبق قانون تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که با طی نکردن مراحل دریافت پروانه کسب و نداشتن این مجوز مشغول به فعالیت شوند، متخلف محسوب می شوند. مجازات هایی که برای این موارد در نظر گرفته می شود نیز از تعطیلی محل فعالیت تا تعطیلی دائمی ، جریمه نقدی و حتی محکومیت های کیفری نیز دامنه های متنوعی دارد.

مراحل صدور جواز کسب :

۱. مراجعه به اتحادیه ذی‌ربط
۲. ثبت درخواست و ارائه رسید به شخص متقاضی
۳. بازدید از محل واحد صنفی توسط کمیسیون بازرسی اتحادیه مربوطه
۴. بررسی درخواست متقاضی پروانه کسب

مدارک مورد نیاز برای دریافت جواز کسب

– سند یا اجاره نامه ، یا مبایعه نامه ملک
– ارائه مدارک تشکیل پرونده یا اوراق پرداختی مالیات
– ارائه آخرین مدرک تحصیلی
– کارت پایان خدمت و یا ارائه گواهی معافیت
– ارائه گواهی عدم سو پیشینه
– گواهی تست عدم اعتیاد
– ارائه رزومه کاری
– ارائه کارت معاینه پزشکی و صلاحیت بهداشتی
– ارائه مدارک تشکیل پرونده یا اوراق پرداختی مالیات
– عکس پرسنلی جدید ۱۲ عدد
– کپی از عکس پرسنلی جدید ۱۲ عددس
– حداقل سن ۱۸ سال برای بانوان

نکته ی آخر: در صورتی که فردی به صحت و اصالت جواز کسب یک واحد صنفی تردید کند می‌تواند از اتحادیه مربوطه استعلام کند.اگر که آن شغل فاقد اتحادیه باشد، اداره نظارت بر امور اصناف و سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان می‌تواند در این مورد اطلاعات لازم را ارائه بدهند. البته باید این نکته را اضافه کرد که دارندگان جواز کسب مکلفند مجوز فعالیت خود را به نحوی قرار دهند که قابل رویت باشد.

امتیاز این مقاله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonتماس با کارشناسان ثبت