انتخاب اسم برند هم مثل انتخاب اسم نوزادی است که بعداً قرار است هویت داشته باشد. پس برای خودش رسم و اصولی دارد. میدانید اگر الآن از روی عجله و سهلانگاری اسمی انتخاب کنید و چند سال بعد متوجه شوید که این اسم مناسب برند شما نیست، باید چه هزینه گزافی را برای جا انداختن یک نام تجاری جدید کنید؟
انتخاب اسم برند در ظاهر ساده، اما عمیق است!
خلق یک برند چیزی فراتر از انتخاب یک نام تجاری و طراحی لوگو است؛ برندینگ مانند یک سفر طولانی میماند که برای موفقیت باید وارد مسیری پر پیچ و خم شوید!
پیدا کردن اسم برندی که مشتریان بتوانند با آن ارتباط خوبی برقرار کنند، جزو اقدامات ضروری این سفر است؛ پس هر اسمی که صرفاً جذاب به نظر میرسد، لزوماً نمیتواند اسم خوبی برای برندتان باشد؛ به همین دلیل انتخاب اسم برند میتواند یک فرآیند سخت و پیچیده به نظر برسد؛ چرا که اسم برند باید:
- جذاب و گیرا باشد
- مناسب شخصیت برند شما باشد
- به خاطر سپردنش برای مردم راحت باشد
- هنگام نمایش در تبلیغات آفلاین و آنلاین چشمگیر و جذاب به نظر برسد
- دامنه اینترنتی و اکانتهای شبکههای اجتماعی اشغالشده نداشته باشند
چه ویژگیهایی را باید برای انتخاب اسم برند در نظر بگیریم؟
فرمولهای مختلفی برای انتخاب اسم برند وجود دارد. مثلاً در سال ۲۰۱۰ گروهی از محققان دانشگاه آلبرتا (کانادا) در تحقیقات خود متوجه شدند که مشتریان به اسم برندهایی مثل کوکا-کولا، کیت-کت، جلی-بلی که از یک ساختار تکرارشونده در اسم برند خود استفاده میکنند، واکنش مثبتتری نشان میدهند.
در کشور ما هم برندهایی مثل اَشی-مشی، مَزمَز و چینچین از همین سبکِ انتخاب اسم برند استفاده کردهاند؛ اما راستش را بخواهید هیچ فرمولی تضمینشدهای برای انتخاب اسم برند وجود ندارد؛ بااینحال اگر اسم برندتان یک سری ویژگیها را داشته باشد، هم استفادهاش برای شما و هم به خاطر سپردنش برای مردم آسانتر میشود.
در ادامه ویژگیهای یک نام برند ایدهآل را با هم بررسی میکنیم:
۱. بامعنا باشد
اسم برند باید با ارزشهای بنیادین شرکتتان که جوهره برند شماست، ارتباط معنایی داشته باشد و بتواند با ترسیم یک تصویر مثبت در ذهن مشتریان با آنها ارتباط برقرار کند.
تابهحال به انتخاب اسم برند شرکتهای تولیدکننده نوشابههای انرژیزا دقت کردهاید؟
- Monster به معنای هیولا
- RedBull به معنای گاو قرمز
- RockStar به معنای ستاره راک
- Burn به معنای سوختن
- big bear به معنای خرس بزرگ
همگی این نام ها از نظر ذهنی حامل یک انرژی خاصی هستند؛ انگار که واقعاً قدرتمند هستند و هر کس از این محصولات استفاده کند میتواند مثل یک گاو خشمگین یا خرس درنده نیرومند شود!
۲. راحت باشد
یعنی هر کسی بهراحتی بتواند اسم برند را بخواند، تلفظ کند، بنویسد و گوگل کند (حتی اگر میخواهید برای اسم شرکت خود از یک نام تجاری مندرآوردی یا عجیب استفاده کنید باید این شرایط را در نظر بگیرید(.
۳. متمایز باشد
اسم برند باید منحصربهفرد، به یادماندنی و از سایر رقبای شما متمایز باشد. فکر نکنید اگر اسمی نزدیک به یک نام تجاری مشهور انتخاب کنید، زرنگی کردهاید. مخصوصاً اگر یک شرکت تازه تأسیس هستید هیچگاه از اسمهای مشابه برندهای بزرگ استفاده نکنید؛ چون این باعث میشود شما یک شرکت فیک و کپیشده به نظر برسید. در ضمن این شرکتها وکلای درجه یک و تیم حقوقی قدرتمندی دارند که حاضرند برای محافظت از اسم برند خود میلیونها تومان هزینه کنند و کارتان را در دادگاه یکسره کنند
مثلاً در حوزه مُد و فشن شرکت معروف Victoria Secret از شرکتی که اسم برند خود را Victoria’s Little Secret گذاشته بود شکایت کرد و توانست از آنها غرامتی چند میلیون دلاری دریافت کند.
نکتهای که در انتخاب اسم برند به زبان فارسی وجود دارد این است که بعضی از کلمات چند نگارش متفاوت دارند که ممکن است همین مسئله باعث سردرگمی مشتریان بشود، مثلاً کلماتی مثل عاج-آج، راضی-رازی؛ بنابراین سعی کنید اسمی انتخاب کنید که تنها یک نوشتار ثابت داشته باشد.همچنین پیشنهاد میکنیم از اسمهای مخفف استفاده نکنید؛ چون:
تلفظ خیلی کلمات مخفف شده راحت نیست و اکثراً ترکیب جالبی ایجاد نمیکند.
به ذهن سپردنش برای مخاطبان آسان نیست، زیرا ذاتاً یک کلمه مخففشده هیچ تصویر و حس خاصی در ذهن مشتریان ایجاد نمیکند.
فهماندن تکتک این حروف به مشتریان زمان و هزینه بالایی میطلبد و از آنجا که شما مثل شرکتهایی مثل IBM و BMW منابع مالی عظیمی در اختیار ندارید ریسک این کار بالاست.
۴. قابل ثبت باشد
اسم برند شما باید هم بهصورت قانونی و هم دامنههای اینترنتی قابل ثبت باشد. اگر نتوانید بهصورت قانونی برند خود را ثبت کنید، هر چه برای ثبت نام تجاری خود وقت گذاشتهاید، به هدر رفته است. پس قبل از هر چیز از آخرین تغییرات قوانین انتخاب اسم برند مطلع شوید .
۵. آینده نگرانه باشد!
برای انتخاب اسم برند باید آیندهنگر باشید و تفکر خود را فراتر از مرزهای جغرافیایی و وضعیت امروز خود ببرید؛ یعنی نیم نگاهی هم به چشمانداز آینده خود داشته باشید. شاید الآن حوزه فعالیت شما در حد یک استان و نهایتاً شهرهای اطراف باشد ولی از کجا میدانید که در آینده فعالیت خود را به کشورهای همسایه یا حتی قارههای دیگر گسترش نمیدهید؟
حتی شما باید به معنی اسم برند خود در فرهنگهای بازار هدف نیز فکر کنید؛ شاید داستان آب معدنی شرکت «اَلَموت» (به معنای آشیانه عقاب و نام منطقهای در قزوین) را شنیده باشید که وقتی به کشورهای عربی صادر شد فقط به دلیل معنای این نام تجاری در زبان عربی (اَلْمَوت= مرگ!) با واکنش منفی مشتریان روبهرو شد!
همچنین پیشنهاد میکنیم از نام خانوادگی خود بهعنوان اسم برند استفاده نکنید؛ شاید بخواهید در آینده برند خود را بفروشید، این کار باعث میشود، کارتان کمی سخت شود و شاید اصلاً خریدار احتمالی را منصرف کند، مخصوصاً در صنایعی که تولیدات لاکچری دارند. شما ترجیح میدهید یک ساعت گرانقیمت را از برند «معصومی زادگان» بخرید یا «رولکس»؟
۶. بصری باشد
یعنی بتوان آن را از طریق المانهای گرافیکی و طراحی به شکل مناسبی بیان کرد. برندهایی مثل اپل، جگوار، عقاب، ردبول مثالهای خوبی برای یک اسم بصری هستند؛ چون همزمان یک تصویر واضح از آنها در ذهن شکل میگیرد، بنابراین دست طراح برای مانور روی ویژگیهای بصری باز است.
چند نکته برای انتخاب اسم برند در ایران
برای بررسی اسمهای مشابه و استعلام اسم شرکت میتوانید به سایت جستجوی علائم تجاری مراجعه کنید.
اسم برندتان حتماً باید دارای ریشه فارسی بوده و معنیدار باشد؛ ملاک داوری هم لغتنامه دهخدا است.
فقط در صورتی میتوانید از یک اسم با ریشه خارجی (لاتین، آذری و…) یا ساختگی استفاده کنید که کارت بازرگانی یا کارت عضویت اتاق بازرگانی داشته باشید. ( گرفتن کارت عضویت راحتتر است.)
هر اسم برند تنها ۱۰ سال در مالکیت شماست و بعد از این مدت در صورتی که اقدام به تمدید نکنید هر فرد دیگری میتواند اسم برندتان را صاحب شود. در مورد فرارسیدن تاریخ اتمام اعتبار به شما هشداری داده نخواهد شد . پس حسابی حواستان را جمع کنید.
در نهایت انتخاب اسم برند اولین قدم در راه برای ساختن یک برند قدرتمند است اما یکی از اساسیترین قدمها محسوب میشود. برای این کار سعی و حوصله به خرج بدهید و مطمئن باشید ارزشش را دارد. همین الآن اسم بعضی از برندها در ایران بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان ارزش دارد!